zondag, maart 16, 2025

De verschillende hoorapparaat batterijen

Iedereen met een hoorapparaat kent de frustratie: halverwege een vergadering of telefoontje raken de batterijen leeg. Het is daarom verstandig om altijd een reserveset batterijen bij je te hebben. Maar welke moet je hebben? Lees het hier.

Elk hoorapparaat is anders. Qua grootte, akoestiek en qua batterijen. In dit blog ontdek je de verschillende hoorapparaat batterijen. Vraag vervolgens in de winkel welk type jij nodig hebt.

Knoopcel batterijen

Knoopcel batterijen zijn de kleinste hoortoestelbatterijen. Ze passen in alle soorten hoortoestellen en zijn daarom zeer veelzijdig. Het voordeel van knoopcel batterijen is dat ze lang meegaan: gemiddeld tussen de 4 en 6 weken bij dagelijks gebruik. Het nadeel is dat je ze vaker moet vervangen dan andere soorten batterijen, omdat ze relatief snel leeg raken.

Knoopcel batterijen zijn er in verschillende maten:

  • maat 10 (geel): meestal gebruikt voor kleinere achter-het-oor modellen
  • maat 312 (bruin): meestal gebruikt voor grotere achter-het-oor modellen.

Zink-luchtbatterijen

Zink-lucht-batterijen worden voornamelijk gebruikt in grotere achter-het-oor-modellen, maar ook steeds meer in LIHO-modellen. Bij die modellen zit een kleine luidspreker in het oor. Zink-lucht hoortoestel batterijen hebben een veel hogere capaciteit dan knoopcellen, waardoor ze langer meegaan: gemiddeld tussen de 6 en 8 weken bij dagelijks gebruik. Bovendien hoeven deze hoortoestelbatterijen minder vaak te worden vervangen omdat ze minder snel ontladen. Zink-luchtbatterijen worden vaak gebruikt in maat 13 (oranje).

Let goed op als je deze hoorapparaat batterijen nodig hebt. Sommige zink-lucht batterijen bevatten namelijk kwik. Dat is slecht voor je gezondheid. De audicien zal jou altijd batterijen zonder kwik geven, maar online moet je goed de productbeschrijving lezen.

Alkaline batterijen

Alkalinebatterijen worden meestal gebruikt in grotere hoortoestellen, zoals achter-het-oor modellen. Alkaline batterijen hebben een zeer lange levensduur: gemiddeld 8 tot 10 weken bij dagelijks gebruik. Het voordeel van alkaline batterijen is dat ze lang meegaan en minder vaak vervangen hoeven te worden dan andere soorten batterijen. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere soorten hoortoestelbatterijen.

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen worden steeds populairder in hoortoestellen, omdat ze het gemak bieden dat ze niet zo vaak vervangen hoeven te worden. Oplaadbare batterijen kunnen worden gebruikt in alle soorten hoortoestellen, inclusief achter-het-oor modellen. Het voordeel van oplaadbare batterijen is dat ze vele malen hergebruikt kunnen worden, waardoor je op de lange termijn geld bespaart. Het nadeel is dat ze vaak elke nacht moeten worden opgeladen. Waardoor jij je wekker minder goed hoort.

Twijfel? Vraag jouw audicien

Weet je niet zeker welk type hoorapparaat batterijen je moet hebben? Vraag het dan aan de audicien. Hij of zij kan dit voor jou uitzoeken. Of zelfs aan de huidige batterijen herkennen.

Must Read

Wat zijn de voordelen van dagelijks mediteren?

Mediteren is goed voor lichaam en geest. Het helpt je stress te verminderen, je focus te verbeteren en meer innerlijke rust te vinden. Toch...

Essentials voor een goede manicure

Het bereiken van een perfecte manicure gaat verder dan het simpelweg aanbrengen van nagellak. Een goede manicure begint met de juiste voorbereiding en vereist...

Hoe je pijn kunt verlichten zonder medicatie: Fysiotherapie als oplossing

Pijn kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan je activiteiten beperken, je stemming beïnvloeden en je algehele welzijn aantasten. Veel...