Waar twee mensen samen zijn heb je altijd twee verschillende karakters, wensen en de manier van communiceren. De ené heeft meer baat bij orde en regelmaat terwijl de andere meer impulsief en spontaan is.
Daarom is het best lastig om een relatie te vinden waar twee mensen in harmonie met elkaar kunnen samen leven. Verschillende karaktereigenschappen en relatiebehoeften leiden door stroeve communicatie al snel tot serieuze conflicten, twijfels of ruzies waar partners samen niet uitkomen. En als de conflicten lang aanhouden, kunnen ze serieuze relatieschade geven. Terugkerende ruzies, eindeloze discussies zonder bevredigend einde, koude oorlog of de ‘muur’ van onverschilligheid kunnen tekenen dat jullie de liefde aan het uitputten zijn.
Soms is het dan fijn om een extern iemand te hebben die bemiddeld in de relatie. Zo iemand heet een relatietherapeut.
Wat doet een relatietherapeut precies? De therapeut biedt allereerst een veilig en onpartijdig kader waarin beide partners gehoord worden en hun kant van het verhaal kunnen doen. In tegenstelling tot wat partners nog weleens denken zijn relatieproblemen zelden een kwestie van ‘de schuldige’ aanwijzen en tot een strafkamp veroordelen. Relatieproblemen worden bijna zonder uitzondering door twee partners in stand gehouden. Het is alleen soms lastig het eigen aandeel te herkennen. Vaak wijzen partners bos of teleurgesteld naar elkaar, en precies dat houdt de ellende soms in stand. Zoals een bekend gezegde gaat: waar in een relatie één gelijk krijgt, verliezen er twee.