zaterdag, oktober 1, 2022

De reinigende kracht van de adem

Je kunt meer dan een maand zonder voedsel zonder grote gezondheidsproblemen. Je kunt een paar dagen zonder water, voordat ernstige uitdroging optreedt. Je kunt het echter maar 10 minuten uithouden zonder adem te halen voordat je heel dicht bij de doodsdeur kruipt. 

De meesten van ons hebben een bijna constante fixatie op voedsel, altijd op zoek naar het magische dieet dat ons zal helpen wat gewicht te verliezen of wat spieren te krijgen. We besteden aandacht aan drinken; we zorgen ervoor dat we 8-10 glazen water per dag drinken. We richten ons echter zelden op de ademhaling als middel om een hoger niveau van vitaliteit te bereiken. In dit artikel bespreek ik het belang van de ademhaling, en een methode om de verbinding tussen lichaam en geest te verbeteren door middel van een eenvoudige ademhalingsoefening. 

De adem is de sleutel tot het leven 

Ademhaling is niet alleen cruciaal voor lichamelijk welzijn, er zijn ook bewezen verbanden tussen de ademhaling en een goede mentale functie. Woon een (goede) yogales bij en je zult zien hoe aandacht voor de adem je niet alleen fysieke energie geeft, maar ook een stabiliserend en kalmerend effect heeft op de geest. Probeer maar eens een minuut in DandayamanaDhanurasana (staande buiging) te staan zonder aandacht voor de ademhaling en je zult zien wat ik bedoel! 

Een goede manier om het lichaam te trainen de ademhaling gedurende de dag effectiever te gebruiken, is door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen. Als je er eenmaal een gewoonte van hebt gemaakt om deze oefeningen te doen, zul je merken dat je lichaam op een natuurlijke en subtiele manier efficiënter gebruik maakt van de adem, zonder dat je daar bewust iets voor hoeft te doen. 

Een geweldige techniek die al duizenden jaren door Yogi’s wordt gebruikt, is de NadiShodhana Pranayama techniek. Ik heb deze techniek enkele jaren geleden geleerd, en het is een zeer krachtige en stabiliserende kracht in mijn leven geworden. Ik heb de techniek ook uitgebreid beoefend tijdens een recente meditatie- en vastenretraite die ik in Colorado heb bijgewoond. Ik vind dat hoe meer stress je in je leven hebt, hoe groter het effect van zulk ademwerk is. 

Invloed op het Subtiele Lichaam 

NadiShodhana Pranayama staat bekend als “de zoete adem”, en is een eenvoudige vorm van alternatieve neusademhaling. “Nadi” is een Sanskriet term en betekent “stroom, beweging of vibratie.” “Shodhana” betekent “reinigen of zuiveren.” Pranayama betekent “uitbreiding van Prana, of levenskracht.” Nadi’s, volgens oude Indiase geschriften, zijn kanalen die “Prana” door het hele lichaam laten stromen om elke cel te voeden. Prana is een “levenskracht” die noodzakelijk is voor het leven. Denk aan de Nadi’s als het irrigatiesysteem van ons lichaam. Als onze Nadi’s schoon en open zijn, kan de Prana soepel stromen en zijn we energiek en gezond. Wanneer onze Nadi’s verstopt zijn, voelen we ons lusteloos, en krijgen we ziekte en aandoeningen. 

Deze Nadi’s zijn natuurlijk niet zichtbaar met het blote oog, of met wetenschappelijke instrumenten. Ze bestaan in de meta-fysieke wereld. Voor Yogi’s is het geloof in dit subtiele (niet-fysieke) lichaam een essentieel onderdeel van het leven. Bewijs is niet nodig omdat het eindresultaat wordt ervaren. Met ervaring uit de eerste hand van deze waarheid, is wetenschappelijk bewijs niet nodig. Voor veel wetenschappelijk ingestelde mensen kan het echter vanzelfsprekend zijn om bewijs te willen hebben voordat zij zich aan een dergelijk geloof verbinden. Gelukkig bestaat zo’n bewijs. 

Wetenschappelijk Bewijs 

Volgens de Yogische leer is de alternatieve neusvleugelademhaling afgeleid van het besef dat de normale menselijke ademhalingscyclus elke twee uur afwisselt tussen de rechter en linker neusvleugel. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze neusfunctie ook overeenkomt met de hersenfunctie. Volgens onderzoek blijkt de hersenactiviteit veel groter te zijn aan de kant tegenover het neusgat met minder verstopping of blokkade. Deze verstoppingen beïnvloeden de natuurlijke hersenfunctie. 

Verder herinnert u zich wellicht uit de biologieles dat de rechterkant van de hersenen de creatieve activiteit controleert, terwijl de linkerkant de verbale en logische activiteit controleert. Het is aangetoond dat de beoefening van NadiShodhana de activiteit aan beide zijden van de hersenen reguleert, door een regelmatige sinusgolf op te leggen over de normale onregelmatige hersenactiviteit. Door het opleggen van regelmaat aan de hersenen en mentale processen, wordt ook een verwant effect gezien in andere autonome lichaamsfuncties. Een eindresultaat van deze beoefening is een “evenwicht” tussen vele lichaamsfuncties en emoties. Effecten kunnen zijn: 

 • Evenwicht tussen neigingen tot introversie en extraversie 
 • Evenwicht tussen de wens om te handelen en daadwerkelijke actie 
 • Evenwicht tussen creatieve en logische denkpatronen 
 • Verhoogd gevoel van vrede en geluk 
 • Verhoogd gevoel van doelgerichtheid 
 • Verhoogd gevoel van motivatie 
 • Verhoogde en meer aanhoudende niveaus van energie 

NadiShodhana Techniek 

Het goede nieuws is dat de NadiShodhana techniek ongelooflijk gemakkelijk te leren en te beoefenen is. Het is een goede voorbereiding op meditatie, hatha yoga, of zelfs slapen. Hieronder vind je enkele richtlijnen om te volgen. Begin met de NadiShodhanaPanayama techniek, en breng balans en vitaliteit terug in je leven. 

 

Voorbereiding 

 • Snuit uw neus, om eventuele verstoppingen op te heffen. 
 • Zoek een comfortabele zitplaats. Bij voorkeur met de benen gekruist op de grond, maar een stoel is ook goed als het nodig is. Zorg ervoor dat je ruggengraat volledig rechtop staat. 
 • Houd je mond gesloten, maar zorg ervoor dat je kaak ontspannen is. 
 • Sluit je ogen en staar zachtjes naar een punt tussen je ogen in. Niet staren, gewoon rustig staren.Practice 
 1. Breng met uw linkerhand uw middelvinger en wijsvinger samen naar een plek op uw voorhoofd tussen uw ogen. 
 1. Sluit uw LINKER neusgat met uw duim. 
 1. Adem 8 seconden uit door uw RECHTER neusgat. 
 1. Adem 4 seconden in vanuit uw RECHTER neusgat. 
 1. Hou je adem 6 seconden in. 
 1. Sluit uw RECHTER neusgat af met uw ringvinger en adem 8 seconden lang uit door uw LINKER neusgat. 
 1. Hou 2 seconden vast met je longen leeg. 
 1. Adem 4 seconden lang in vanuit uw LINKER neusgat. 
 1. Houd de adem gedurende 6 seconden in. 
 1. Sluit het LINKER neusgat met de duim en adem 8 seconden uit door het RECHTER neusgat.. 
 1. Houd 2 seconden vast met uw longen leeg. 
 1. Adem 4 seconden in met het RECHTER neusgat… enzovoort… Ga terug naar stap 5 en blijf de cyclus 2-3 minuten herhalen. 

Mijn naam is Ravi Raman. Ik hoop dat je van dit artikel genoten hebt. Lees meer over persoonlijke ontwikkeling, breathwork (in Amsterdam), gezondheid en fitness op mijn blog: https://empowerwithjk.com  

Must Read

Hoe gezond ben je eigenlijk?

Hoe gezond ben je eigenlijk? Dit is een vraag die veel mensen stellen, maar waar ze geen antwoord op hebben. De waarheid is dat...

De reinigende kracht van de adem

Je kunt meer dan een maand zonder voedsel zonder grote gezondheidsproblemen. Je kunt een paar dagen zonder water, voordat ernstige uitdroging optreedt. Je kunt...

Waarom trampoline ook goed is voor je lichaam

Bewegen, het is algemeen bekend dat bewegen erg gezond is. Of het leuk is is een tweede. Over het algemeen vindt met hardlopen niet...