woensdag, januari 22, 2025

Geblesseerd en toch in beweging blijven: hoe pak je het aan?

Heb je een blessure of gaat bewegen wat minder makkelijk dan voorheen, dan kan de verleiding groot zijn om niet of nauwelijks meer actief bezig te zijn. Logisch: je wilt de blessure niet verergeren, of te veel last krijgen als je meer beweegt dan misschien goed voor je is. Toch is bewegen ook nu van groot belang, misschien wel juist nu. Zolang je het maar op een verantwoorde manier doet, eentje die binnen je mogelijkheden ligt en je klachten niet verergeren.

Niet zomaar beginnen

Heb je een flinke blessure? Dan ga je natuurlijk niet zomaar op eigen houtje aan de slag, en vraag je eerst advies aan een arts of fysiotherapeut. Samen kun je bekijken wat er nog wél mogelijk is, en dat is vaak meer dan je misschien had gedacht.

Afhankelijk van je blessure zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan wandelen of fietsen. Zeker voor een actieve sporter is dat even omschakelen, het gaat er een stuk rustiger aan toe dan je waarschijnlijk gewend bent, maar toch is het prima om dit op te pakken. Juist fietsen en wandelen kun je overal en wanneer je maar wilt doen. Daarnaast zijn dit perfecte bewegingen om heel rustig op te kunnen bouwen. Steeds een beetje extra, steeds een beetje verder. Doe dit ook, en ga niet meteen als een gek aan de slag, daar doe je jezelf op de lange termijn echt geen plezier mee.

Ook als bewegen in zijn algemeen niet meer zo gemakkelijk gaat, zijn wandelen en fietsen, eventueel aangevuld met zwemmen, prima manieren om toch wat in beweging te blijven. Ook in dit geval geldt dat de activiteit goed kan worden aangepast aan de mogelijkheden, en vaak in de directe omgeving plaats kan vinden. Een ommetje door de buurt lijkt qua beweging misschien niet veel zoden aan de dijk te zetten, maar doe je het dagelijks, dan gaan je conditie en soepelheid er zeker op vooruit.

Kies de juiste hulpmiddelen

Om te wandelen heb je, op een paar goede schoenen na, helemaal niks nodig. Dit is dan ook de makkelijkste manier om weer in beweging te komen. Om te fietsen is een fiets nodig, maar ook een fietstrainer voor binnenshuis kan een goede keuze zijn. Op deze manier spelen de wind en regen geen rol, en kun je bewegen wanneer je maar wilt.

Wil je na een blessure je reguliere sport weer op gaan pakken, nadat je je conditie op deze manier goed hebt onderhouden, overleg dan altijd weer even met een professional. Wellicht ben je erbij gebaat om in het begin gebruik te maken van een hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld een elleboogbrace. Dit kan net wat extra ondersteuning geven aan de spieren of het gewricht die dat na de blessure nog nodig kunnen hebben. Natuurlijk bouw je ook nu alles weer langzaam op, om te voorkomen dat je snel weer terug bij af bent.

Must Read

Essentials voor een goede manicure

Het bereiken van een perfecte manicure gaat verder dan het simpelweg aanbrengen van nagellak. Een goede manicure begint met de juiste voorbereiding en vereist...

Hoe je pijn kunt verlichten zonder medicatie: Fysiotherapie als oplossing

Pijn kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan je activiteiten beperken, je stemming beïnvloeden en je algehele welzijn aantasten. Veel...

Hoe Kan Yoga Je Zelfbeeld en Eetgewoonten Verbeteren?

Heb je je ooit afgevraagd hoe yoga je zelfbeeld en eetgewoonten kan verbeteren? Yoga biedt meer dan alleen fysieke voordelen; het kan ook je...